UPDATE Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit joi Premiul Timișoara pentru Valori Europene, cea mai înaltă distincție a municipiului, acordată personalităților care susțin valorile fundamentale europene.
Roberta Metsola a fost apreciată pentru atitudinea sa fermă în momente de criză, sprijinul necondiționat pentru Ucraina și Moldova și eforturile sale constante pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Laureata din acest an a fost aleasă de un juriu format din figuri marcante ale scenei culturale, diplomatice și juridice românești: Iulia Motoc (Haga), judecător în cadrul Curții Penale Internaționale, Cristian Măcelaru (Koln), directorul muzical al Orchestre National de France, Simona Miculescu (Paris), ambasador, președinte al Conferinței Generale a UNESCO, Anca Miruna Lăzărescu (Munchen), regizoare și scenaristă, Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar, Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Dintre aceștia, Cristian Măcelaru și Simona Miculescu nu au putut fi prezenți la ceremonia de decernare a premiului.
În discursul său de acceptare, Roberta Metsola s-a declarat încântată să se afle la Timișoara, un oraș 'care a modelat nu numai povestea României, ci și pe cea a Europei'.
'Săptămâna trecută, am văzut Europa pe străzile din Timișoara și București, oameni cu drapele europene, scandând și celebrând locul României în inima Uniunii noastre. Ieri, în București, am avut plăcerea de a-l întâlni pe președintele ales Nicușor Dan și l-am felicitat pentru victoria sa în alegeri. Știu că el împărtășește convingerea că Europa este mai mult decât simplă geografie. Ca toți cei de pe străzi săptămâna trecută și ca noi toți de aici, știm că Europa este o casă a valorilor comune. O alegere, o credință în libertate, în demnitate, în justiție. Este ceva ce trăim și respirăm, nu doar ceva ce moștenim. O promisiune pe care o predăm mai departe. Un proiect pe care îl construim, împreună, în fiecare zi', a subliniat președinta legislativului european.
Ea a ținut să evidențieze simbolul reprezentat de Timișoara, 'orașul de unde a început Revoluția din 1989, un oraș care cunoaște prețul libertății și puterea noilor începuturi'.
'Accept această distincție în numele întregului Parlament European, al colegilor mei, și al celor care lucrează în fiecare zi pentru a apăra valorile care ne unesc ca europeni. Pentru că acest premiu este mai mult decât o recunoaștere - el este o responsabilitate. O reamintire a faptului că Europa și valorile pe care le susținem nu pot fi niciodată garantate. (...) Atunci când europenii au votat în iunie anul trecut, ei au trimis un mesaj clar despre felul de Europă pe care o vor, iar mesajul acela a avut ecou încă o dată duminică aici, în România. Oamenii cer rezultate, ei vor o Europă care funcționează, care face viața mai simplă, nu mai grea, o Europă care conduce în ceea ce privește locuri de muncă bune, șanse mai bune și șanse corecte la construirea unui viitor, o Europă care protejează frontierele, valorile și oamenii săi', a afirmat Metsola.
În intervenția sa, președinta PE a accentuat că responsabilitatea actuală este aceea de a construi o Europă mai sigură, mai solidă și mai înțeleaptă, o Europă care se poate reconecta cu cetățenii săi.
'O Europă mai solidă este una care știe că singuri suntem mici, dar împreună suntem puternici, una în care ne angajăm să încheiem ce am început, cum este uniunea piețelor de capital și adâncirea pieței noastre unice. O Europă mai sigură este una care își ia destinul în propriile mâini. Războiul dus de Rusia în Ucraina a schimbat totul. Fiecare stat membru în Europa înțelege acum că nu mai putem baza pe alții pentru securitatea noastră. Trebuie să ne asumăm această responsabilitate în mod serios dacă vrem să obținem o pace reală și durabilă - pe baza principiului +nimic despre Ucraina fără Ucraina+ ', a spus Roberta Metsola.
Ea a ținut să mulțumească României pentru sprijinul acordat cetățenilor ucraineni și celor moldoveni, care trăiesc sub amenințarea constantă a Rusiei.
Roberta Metsola s-a referit și la aderarea României la spațiul Schengen, pentru care țara noastră a așteptat mai mult de un deceniu. '(Amânarea) a fost o greșeală - nu din partea Parlamentului European, noi am sprijinit aderarea - care nu ar trebui să se repete', a spus eurodeputata malteză.
Aceasta a transmis promisiunea Parlamentului European de a apăra valorile comune ale UE, de a lupta pentru viitorul pe care cetățenii europeni îl merită și de a construi o Europă care inspiră.
'Timișoara, mulțumesc foarte mult pentru această onoare', a încheiat, în limba română, președinta PE.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a rostit un laudatio în care a afirmat că prezența președintei PE Roberta Metsola la Timișoara este un simbol pentru acest oraș. 'Într-o perioadă când Europa se confruntă cu noi amenințări, când războiul a revenit pe continentul nostru și dezinformarea încearcă să ne divizeze, avem nevoie de lideri curajoși care cred cu adevărat în proiectul european și care au reușit să transforme această convingere în acțiune concretă', a menționat Fritz.
El a amintit de Proclamația de la Timișoara, în care 'am cerut valori democratice și, foarte explicit, valori europene pentru noua Românie care urma să se construiască după comunism'.
Primarul Timișoarei a ținut să amintească faptul că, fără a avea vreo ezitare, Roberta Metsola a fost primul dintre liderii instituțiilor UE care s-a deplasat la Kiev după începerea invaziei ruse, unde s-a adresat membrilor parlamentului 'cu claritate și curaj'.
'Și ea a spus clar, cuvintele ei au avut ecou în Europa: Ucraina este Europa. Și cu asta, ea a stabilit un cadru pentru întregul ajutor, sprijin și solidaritate care urmau să fie construite în Europa începând de atunci. Acel moment a definit nu numai președinția sa, ci de fapt a confirmat caracterul ei. Ea a înțeles că adevăratul leadership înseamnă să fii alături de cei aflați în nevoie, în special atunci când este greu', a adăugat Dominic Fritz.
Premiul Timișoara pentru Valori Europene este însoțit și de un premiu în bani în valoare de 30.000 de euro. Anul acesta, la solicitarea Robertei Metsola, premiul în bani nu va fi încasat, urmând să fie realocat pentru ediția din 2026. AGERPRES/(A - redactor: Tudor Martalogu, editor Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Dominic Fritz / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Abrudean, românilor de pretutindeni: România e acasă pentru fiecare dintre voi, iar vocea voastră contează
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. 'Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor celor care trăiesc, muncesc și cont
Predoiu: Sunt încrezător că Guvernul va dezvolta politici care să sprijine mai eficient românii din afară
Premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, în care se declară încrezător că Guvernul care se va instala în curând va dezvolta politici care să sprij
Nicușor Dan, în Polonia: Credeți în victoria voastră, așa cum noi am crezut în victoria noastră
Președintele ales Nicușor Dan a declarat, duminică, la Varșovia că își dorește să lucreze cu Rafal Trzaskowski, în calitate de președinte al Poloniei, pentru o colaborare între țările noastre și pentru o Uniune Europeană puternică.
Nicuşor Dan spune că România are nevoie de vocea şi implicarea românilor din străinătate
Preşedintele ales Nicuşor Dan a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care arată că gândurile sale se îndreaptă către toţi cei care trăiesc peste hotare. "România are nevoie
Președintele ales Nicușor Dan, primit de premierul Poloniei
Președintele ales Nicușor Dan a fost primit, duminică, de premierul polonez, Donald Tusk, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în această țară. Cancelaria premierului Poloniei a anunțat, duminică, pe
Ministerul Afacerilor Externe: Relația cu Africa - o prioritate a acțiunii externe a României
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unității africane și al importanței la nivel global a acestui continent, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES Tema stabilită de Uniunea Africană (UA) pentru marcarea, în 2025, a Zilei Africii este 'Anul justiției pentru africani și
Hurezeanu: Niciodată diaspora, oriunde s-ar afla, nu a fost mai aproape de țară
Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care subliniază că acest moment amintește de valorile fundamentale în care credem și care ne
Predoiu: PNL are datoria morală să-și continue misiunea în slujba României, să se modernizeze pe sine însuși
PNL are datoria morală să își continue misiunea sa în slujba României și a cetățenilor ei și să se modernizeze pe sine însuși, a declarat, sâmbătă, președintele interimar al liberalilor, Cătălin Predoiu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înființarea partidului. 'Astăzi, se împlinesc 1
MApN: Securitatea regională, pe agenda discuțiilor dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și omologul belgian
Securitatea regională cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și ministrul belgian al apărării, Theo Franken. Potrivit u
Ilie Bolojan, la 150 de ani de la înființarea PNL: Vremea vorbelor a trecut, va veni vremea faptelor
Președintele interimar al Românie, Ilie Bolojan, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de marcare a 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, că vremea vorbelor a trecut și a venit vremea faptelor pentru liberali. Prezent la evenimentul aniversar de la Muzeul Național Brătianu - Vila Florica, Ilie Bolojan a ream
Nicușor Dan: Negocierile pentru formarea guvernului încep marți; sunt patru partide la masă și minoritățile
Președintele ales, Nicușor Dan, anunță că marți va începe negocierile cu partidele pentru formarea noului guvern, menționând că îl dorește în continuare pe Ilie Bolojan ca premier, dar că sunt 'patru partide la masă, plus minoritățile' și va fi o discuție. El a mai spus, referitor la posibilitatea rămâneri
Nicușor Dan - vizită, duminică, în Polonia: îl sprijin pe primarul Varșoviei la prezidențiale
Președintele ales, Nicușor Dan, va face, duminică, o vizită în Polonia pentru a participa la un eveniment electoral în sprijinul candidaturii primarului Varșoviei la alegerile prezidențiale din această țară. 'Da. Am fost invitat în ultima mea zi în care nu sunt președinte. La invitația colegilor polonezi o să merg l
Nicușor Dan: În foarte multe locuri, statul este de la neglijent până la capturat; e nevoie de o presiune a societății
Președintele ales, Nicușor Dan, susține că statul român este, în foarte multe locuri, 'de la neglijent până la capturat', fiind necesară o presiune din partea societății pentru ca lucrurile să fie corectate. Nicușor Dan a participat, sâmbătă, la Congresul Studenților din România - 'Student în Uni
Prezidențiale2025/AUR solicită comisiilor de specialitate să verifice 'motivul' vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România
AUR solicită Comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE să verifice 'motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România' și cere acestora un răspuns 'oficial' și 'nesecret'. 'Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, prin reprezentanții săi în cele două c
Diaconescu: În niciun context, președintele Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că România e dispusă să trimită militari în Ucraina
Consilierul prezidențial pentru Securitate națională, Cristian Diaconescu, a afirmat, vineri, că, în niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina, iar informațiile apărute în spațiul public sunt