Prezidențiale2025/Observatori OSCE: Ziua alegerilor, în general, bine organizată și gestionată profesionist; au fost și inconsecvențe procedurale

Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-au desfășurat în mod 'profesionist' și 'eficient', în ciuda 'lipsei de transparență' în activitatea administrației electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat luni.
'În acest al doilea tur foarte disputat am observat că libertățile fundamentale de întrunire și asociere au fost respectate. Pregătirile tehnice pentru turul doi s-au desfășurat în mod profesionist și eficient în ciuda lipsei de transparență în activitatea administrației electorale. Una din sursele de îngrijorare a fost lipsa reglementării perioadei între primul tur de scrutin și începerea campaniei oficiale pentru turul doi. Acest lucru a condus la incertitudine cu privire la activitățile politice permise, regulile de finanțare a campaniei și mediatizare, ceea ce a afectat participarea altor partide politice', a afirmat Lucie Potuckova, șefa delegației Adunării parlamentare a OSCE, într-o conferință de presă privind raportul preliminar după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Ea a precizat că, deși atmosfera din jurul acestor alegeri a fost foarte polarizată și caracterizată de retorică defăimătoare, un număr mai mare de alegători și-au exprimat voința într-un mod calm și ordonat.
'Observarea noastră în secțiile de votare a arătat că ziua alegerilor a fost în general bine organizată și gestionată profesionist și, în ciuda unor inconsecvențe procedurale observate, am evaluat pozitiv', a precizat Potuckova.
Șefa delegației Adunării parlamentare a OSCE a indicat că în online mesajele campaniei electorale s-au concentrat pe teme de polarizare și atacuri personale.
'Comportamentul în online și acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare au afectat capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea și informarea greșită pe scară largă inclusiv la procesul electoral au adus la răspunsuri publice din partea autorităților', a adăugat ea.
În opinia sa, mai este nevoie să se lucreze la cadrul electoral în conformitate cu angajamentele OSCE și cu standardele internaționale.
Lucie Potuckova a informat că raportul final al misiunii de observare va fi emis la 90 de zile de la turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
La rândul său, șeful misiunii Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, Eoghan Murphy, a declarat că administrația electorală a implementat procesul electoral în mod profesionist, eficient și în termene legale, dar transparența a rămas limitată la fel ca în primul tur, deoarece ședințele au continuat să fie închise, iar informațiile publicate de birourile electorale au fost uneori 'incomplete' sau 'inconsecvente'.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Potrivit lui Murphy, evenimentele clasice de campanie au fost mai vizibile ca în primul tur, iar dezinformarea și informarea greșită au fost prezente pe scară largă online, incluzând acuzații de fraudă electorală, care au fost negate cu promptitudine de autorități.
'În ciuda creșterii numărului de postări online semnalate de autoritățile statului, prevalența continuă a comportamentului neautentic, inclusiv în jurul campaniilor ambilor candidați, au indicat că răspunsurile instituțiilor au rămas fragmentate și, în general, insuficiente pentru a atenua în mod eficient un astfel de comportament. Acest lucru a avut impact asupra capacității alegătorilor de a face o alegere informată', a susținut el.
Eoghan Murphy a afirmat că deciziile CNA cu privire la sesizările legate de mediatizarea campaniei nu au prevăzut o reparare eficientă sau în timp util.
'Unele decizii au fost luate cu întârziere, iar sancțiunile au avut un efect de descurajare limitat având impact asupra eficacității reparării', a explicat el.
Conform acestuia, lipsa cerințelor de raportare în domeniul finanțării campaniei în perioada intermediară dintre primul și al doilea tur de scrutin a afectat transparența și responsabilitatea.
Au fost constatate unele inconsecvențe procedurale, dar acestea nu au afectat evaluarea general pozitivă a observatorilor.
'Ziua alegerilor a fost în general calmă, bine organizată și condusă cu profesionalism. În câteva secții au fost prezente persoane neautorizate, inclusiv polițiști și oficiali locali, și accesibilitatea secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități a rămas o îngrijorare serioasă', a afirmat șeful misiunii ODIHR a OSCE.
El a precizat că observatorii internaționali vor rămâne în România pentru a urmări evoluțiile post electorale, inclusiv orice plângeri și contestații legate de alegerile prezidențiale. AGERPRES/(A - redactor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Black Sea and Balkans Security Forum', dedicat securității în regiunea Mării Negre, la București
'Black Sea and Balkans Security Forum' - ediția a noua, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, va avea loc joi și vineri în București. Forumul este organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale
Roberta Metsola - în România; primește Premiul Timișoara pentru Valori Europene
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care efectuează o vizită în România, se află joi la Timișoara, pentru a primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene. 'Sunt mândră să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Este un omagiu adus nu numai valorilor noastre
MAE își exprimă 'îngrijorarea deosebită' privind incidentul de securitate de la Jenin, Cisiordania
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat 'îngrijorarea deosebită' într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București în urma incidentul de securitate care a avut
Ședință de Guvern - joi; bugetele pe 2025 ale mai multor companii și societăți de stat, pe agendă
Guvernul va aproba în ședința de joi, prin hotărâri, bugetele de venituri și cheltuieli pentru acest an ale mai multor companii și societăți de stat. Astfel, vor fi aprobate bugetul pe 2025 ale Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR'-S.A. și cel al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători'-S.A., ambele af
Lege promulgată: Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce - condiționată și de prezentarea dovezii achitării amenzii
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea care prevede ca reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule să fie condiționată și de obligativitatea prezentării dovezii achitării amenzii aplicate ca urmare a săvârșirii contravenției. Actul normativ completează articolul 104 alineatul (1) din Ordonanța de urge
VIDEO Bolojan: Evenimentul Porți deschise la Palatul Cotroceni - valabil până la începutul lunii iunie; ar fi bine să continue
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că programul Porți deschise la Palatul Cotroceni este valabil până la începutul lunii iunie, menționând că acest eveniment ar trebui să continue.
VIDEO Bolojan: Dacă voi avea un rol, voi lucra ca PNL să se schimbe, să vină cu oameni noi
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că, în măsura în care va avea un rol în conducerea PNL în perioada următoare, se va implica în schimbarea partidului, astfel încât acesta să vină cu oameni noi, performanți.
VIDEO Bolojan: Fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale; eu, personal, nu îl încurajez
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale și că el nu îl încurajează, afirmând că poate o soluție în acest caz ar fi ca traseiștii să-și piardă mandatul.
VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Nu știu de ce țin elementele pentru care au fost contestate alegerile; nu au fost incidente majore
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat fără incidente majore, precizând că nu știe de ce țin elementele care i-au făcut pe cei care depun contestații să facă acest lucru.
VIDEO Bolojan: Organizarea unor conferințe de presă post-alegeri, la Palatul Parlamentului, o decizie neinspirată
Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că instituțiile publice, precum Palatul Parlamentului, nu ar trebui să găzduiască pe viitor conferințe de presă organizate de către partidele politice după alegeri.
Prezidențiale2025/ AEP: Întregul proces electoral s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat, miercuri, că întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României s-a desfășurat 'într-un climat de integritate, corectitudine și transparență' și a atras atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt 'complet false și nefondate'.
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
VIDEO Bolojan apreciază că România ar trebui să evite să ajungă în situația de a încheia un acord cu FMI
Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că România ar trebui să evite situația de a ajunge să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
VIDEO Bolojan: Consider că sumele alocate partidelor pot fi reduse; banii, direcționați pentru pregătirea politicienilor
Președintele interimar Ilie Bolojan a apreciat miercuri că finanțările alocate partidelor politice pot fi reduse.
VIDEO Bolojan: Pentru situația în care se găsește țara noastră este bine să avem un guvern cu o majoritate stabilă
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că este bine ca România să aibă un guvern cu o majoritate stabilă, dar nu își dorește să fie unul minoritar.